Zwanger – Huisartsenpraktijk Maters – Nes Ameland
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Maters
Schoolstraat 1 9163GE
Nes Ameland

Zwanger

Zwanger?

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Of ben je van plan zwanger te worden?

Een nieuwe zwangerschap brengt vaak vragen met zich mee. Daarom vragen wij je om een afspraak te maken op het spreekuur als je plannen hebt om zwanger te worden of zwanger al bent. Kom in ieder geval bij een zwangerschapsduur tussen 7 en 9 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. We zullen dan een aantal zaken bespreken, de termijn uitrekenen en afspraken maken voor een echo en bloedonderzoek.

Verloskundig actieve huisarts

Op Ameland wordt verloskundige zorg verleend door de huisartsen, zoals vroeger eigenlijk in heel Nederland gebruikelijk was. De huisartsen van de twee praktijken op het eiland zijn allen “verloskundig actief”, wat inhoudt dat zij de zwangerschap, de bevalling en het kraambed kunnen begeleiden. Tevens beschikken beide praktijken over alle middelen, waaronder moderne echo-apparatuur, voor het volgen van je zwangerschap. Zelfs de 20-weken echo kan op het eiland worden gedaan. De zorg voor zwangeren is gelijk aan die van verloskundigen aan de wal, waaronder gebruikelijke zwangerschapscontroles en bloedonderzoek. Maar ook advies met betrekking tot onderzoek van je ongeboren kind. Ook begeleiden we, mits medisch verantwoord, graag je thuisbevalling. Mocht het nodig zijn, dan werken we vanzelfsprekend nauw samen met de gynaecologen en verloskundigen in het Medisch Centrum Leeuwarden.

Informatie

Via onderstaande links kun je veel praktische en betrouwbare informatie vinden:

http://deverloskundige.nl/

www.samen-zwanger.nl

https://www.mcl.nl/patient/specialismen-en-centra/gynaecologie-en-verloskunde/zwangerschap-en-bevallen-in-het-mcl/

Je kunt de folder “Zwanger!” alvast lezen. Hierin worden vele belangrijke zaken besproken, zoals het slikken van foliumzuur (tot een zwangerschapsduur van 10 weken). De folder is een goede voorbereiding voor de eerste controle.

– Folder “Zwanger!”

– Folder voorbereiding

– Folder pijnbestrijding

Prenatale screening (onderzoek van je ongeboren kind)

Aan het begin van je zwnagerschap zullen we bespreken of onderzoek van je ongeboren kind gewenst is. Misschien heb je wel eens over de combinatietest (nekplooimeting), de 20-weken-echo en de NIPT gehoord. De verschillende mogelijkheden van screening worden duidelijk uitgelegd op de website van het RIVM en in de volgende folders:

– Folder Prenatale Screening

– Folder 20-weken-echo

Een goed begin om je te oriënteren of je al dan niet onderzoek van je ongeboren kind wil, is te vinden op de website van het RIVM hierover:

www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

en een goede keuzehulp hierbij vind je in onderstaande link:

www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/bewust-kiezen-screening-op-dep

Zwangerschap & Corona

Veelgestelde vragen over vaccinatie coronavirus – de Verloskundige (KNOV)

Zwangerschap | RIVM

Archief Vragen | De Gynaecoloog

Zwangerschap en COVID-19 | RIVM

 

Kortom, we zien je graag op ons spreekuur als je zwanger bent of worden wil!

Rik Maters & Marieke de Jong-Kiewiet